Detta är min andra egna provning. Denna gång är vi på Domnarvsgården istället för hemma hos mig. Vi skall prova Laphroaig Cairdes 2008-2014, dvs alla som sålts via systembolaget i Sverige. Årets buteljering kommer inte att komma till systembolaget utan chansen att köpa lottas ut till de som anmäler sig via mail. Skulle jag få tag på en flaska kommer den också med på denna provning.
Laphoraig är ett av de destillerier på Islay som gör rökig whisky. Det ligger bredvid Lagavulin och Ardbeg vid kusten. Det tillhör ett av de ytterst få destillerier som idag har sin egen mältning, men de köper in det mesta av malten från Port Ellen. De producerar för fullt och kan inte öka produktionen utan att bygga ut. Laphroaig betyder ”The beautiful hollow by the broad bay”. Laphroaig firar 200 års jubileum i år vilket även Ardbeg gör.
Vad är då Cairdeas ? Det är Laphroaigs buteljering för Islay Festival. Varje års buteljering är helt unik. Till exempel får en av buteljeringarna kommentaren “I can even smell the seagull’s armpits.” i en recenssion. Från och med 2012 så vidar alkoholhalten när whiskyn är buteljerad. Cairdeas är Gaeliska och betyder vän, vilket hänvisar till Friends of Laphroaig. Detta är världens största whiskyklubb med ca 600.000 medlemmar. Så många som ungefär 10% av dessa är svenskar.
Det här är vad som erbjuds – 2 cl av varje whisky.
· Laphroiag Cairdeas 2008 8Y Inaugural 55%.
· Laphroaig Cairdeas 2009 12Y Feis Ila 57,5%. Cask Strength från first fill
Makers Mark fat.
· Laphroaig Cairdeas 2010 Master Edition 57,3%. En blandning av laphroaig mellan 11 och 19 år.
· Laphroaig Cairdeas 2011 Ileach Edition 50,5%.Ca 8 år gammal från first fill bourbon fat.
· Laphroaig Cairdeas 2012 Origin 51,2%. En blandning av den första buteljeringen av Cairdeas (2008) och yngre sprit.
· Laphroaig Cairdeas 2013 Port Wood Edition 51,3%. Har lagrats i 8 år på bourbon fat och 16 månader på fat som tidigare innehållit portvin.
· Laphroaig Cairdeas 2014 Sherry finish 51,4%.Har lagrats en tid på Amontillado fat.
Var: Domnarvsgården Borlänge.
Kostnad: 550:-/person inkl middag efter provningen. Menyn är inte klar ännu.
När: Lördag 19 september kl. 16.00.
Anmälan: Via e-mail på adressen per@whiskyper.se enligt principen först till kvarn.
Deltagare: 35 platser finns. Minimum 25 anmälda krävs för att provningen skall genomföras.
Betalning: Om tillräckligt deltagarantal uppnås för provningens genomförande så kommer jag att begära betalning senast 31 augusti 2015.
2015-07-14/Per Eriksson.